‘Jeg blev forelsket i to mænd – det var uudholdeligt!’: Juliette Binoche om kærlighedstrekanter og ‘lille dreng’ Gérard Depardieu | Juliette Binoche

[ad_1]

Broaching personlige sager i et interview kan være vanskelig. At lægge grunden, ikke virke omhyggelig, vælge dine ord omhyggeligt for ikke at skræmme dit emne – alle disse elementer er afgørende. De er også helt unødvendige i Juliette Binoches tilfælde. Vi er mindre end fem minutter inde i vores Zoom-opkald, og allerede nu læner den 58-årige skuespiller sig frem på sit sæde på et kontor i Paris og trawler gennem intime minder. “Jeg blev forelsket i to mænd i 20’erne,” siger hun rent faktisk. “Det var uudholdeligt. Ganske uudholdeligt.”

Dette er apropos Both Sides of the Blade, hendes tredje film med den sensuelle, kompromisløse instruktør Claire Denis. Binoche spiller Sara, en radio-talkshow-vært splittet mellem to grublende mænd: hendes kæreste, Jean (Vincent Lindon), en tidligere bedrager og tidligere rugbyspiller, og hendes tidligere elsker, François (Grégoire Colin). Sara og Jean har et tilsyneladende harmonisk forhold, men Françoiss og fortidens magnetisme viser sig umuligt at modstå. “Her går vi igen,” siger Sara til sig selv. “Kærlighed, frygt, søvnløse nætter. Telefonen ved min seng. Bliver våd.”

Det eneste, der skal til, for at Binoche kan forbinde denne situation med sin egen fortid, er et indledende spørgsmål om, hvorvidt hun forstod Saras opførsel. Hvor ærligt af hende at gå direkte efter de intime afsløringer. Hvor fransk.

“Det er en umulig trekant, fordi alle føler sig såret,” siger hun. “Nogle mennesker er i stand til at gøre det. Jeg var ikke. Det var en destruktiv situation, og du har brug for mod. Så ja, jeg forstod fuldstændig den skade, det kan forårsage. For hver af os var det smertefuldt, og man kan ikke stoppe det, for sådan er det. Det er, som om du skal være foran en drage, og du skal bare se det i øjnene, ved du?” Hvorfor kunne hun ikke vælge mellem de to mænd i sit liv? “Vi elsker på forskellige måder, hvis jeg må sige,” svarer hun. ”Det handler om at nå et behov inde i dig. Når du er midt i det, forstår du ikke, hvorfor det sker.”

Binoche med Vincent Lindon i Both Sides of the Blade.
Binoche med Vincent Lindon i Both Sides of the Blade.

Jeg tænker på det råd, som hendes mors kunstnerveninde gav den 14-årige Binoche, da hun ikke kunne beslutte sig for, om hun skulle dyrke skuespil eller male. “Juliette: vælg at gøre alt!” fortalte hun hende. I det tilfælde gjorde hun det. Hun maler stadig, og hendes arbejde kan endda ses i nogle af hendes film: den rasende, rapsodiske kærlighedshistorie fra 1991 Les Amants du Pont-Neuf, instrueret af hendes daværende partner Leos Carax, hvor hun spiller en hjemløs kunstner, eller Words & Pictures, fra 2013, hvor hun spiller over for Clive Owen som kunstlærer, hvis leddegigt tvinger hende til at finde nye måder at male på.

En kærlighedstrekant er dog ikke det samme som en karriere. Hvordan løste hun den situation? »Jeg skilte mig ud af skyldfølelse fra den ene af mændene, og så stoppede det bare med den anden efter et stykke tid. Jeg tror, ​​fordi jeg var nødt til at ødelægge forholdet på en eller anden måde. Der var sikkert noget, jeg skubbede fra mig. Jeg ved ikke; det er ikke så rationelt som det. Vi har alle polariteter. Vi kan være forelskede, og så er den elskede blevet din fjende.” Idéen afspejles, siger hun, i den nye films engelske titel, (Med kærlighed og beslutsomhed på dets originale fransk – bogstaveligt talt With Love and Fury). “Det kan betyde polariteten mellem kvinde og mand. Jeg ved, det er en titel, Claire elskede. ‘Klinge’ er så stærkt et ord: det kan dræbe, men i den kinesiske tradition er du en mester, når du forstår at skære godt med en klinge.”

Selvom Sara planlægger opgaver med François, overbeviser hun Jean om, at der ikke er noget på vej, at hun og ham er skabt for hinanden. Hvorfor udsætte dem begge igennem denne tortur? “Det skal hun,” siger Binoche beslutsomt. “Hun står over for et behov i sig selv, et seksuelt kald, som en bølge af varme, måske af kærlighed. Det skal igennem. Hun må forstå, hvad det er. Hvis hun ikke gør det, ville hun sætte sig selv i parentes, eller … i køleskabet! Det er det, der gør hende menneskelig og sandfærdig.”

Hun lyder fortumlet af beundring. “At tillade sig selv at gå igennem det er fantastisk, fordi mange af os ville sige: ‘Nej, det er for destruktivt’ eller ‘jeg kommer til at miste det, jeg allerede har’. Du bliver konservativ, før du overhovedet går i gang. Men når der kommer så stor en bølge, er det svært ikke at sige ja til det, synes jeg. Hun beder om at få den frihed til at være sig selv uden at vide, hvad resultatet bliver. Det er så modigt. Og forfærdeligt! Jeg ved, hvor smertefuldt og farligt det kan være.”

Risikotagningen omfatter også valg af roller. “Jeg tror ikke, du forsøger at sætte dig selv i vanskelige situationer,” siger hun. ”Men skabelse handler om at tage et nyt sted hen. Står over for vanskeligheder. Jeg prøver ikke at gentage mig selv, fordi det føles som om, du kommer til det dø!” Hun griner og himler med øjnene over sit dramatiske sprogvalg.

I hendes 40-årige karriere har mere konventionelle film som Chocolat og The Horseman on the Roof en tendens til at være i undertal af mere risikable virksomheder, fra hendes tre presserende, rastløse film med Carax (Mauvais Sang og The Night Is Young er de andre) til hende tørøjet undersøgelse af sorg i Three Colors Blue (“Ingen tårer, aldrig nogen tårer,” fortalte instruktøren Krzysztof Kieślowski til hende) og hendes ømme, Oscar-vindende præstation som sygeplejerske i krigstidens Italien i Den engelske patient.

Om noget er hun blevet mere eventyrlysten med alderen. Se på hendes mystisk foranderlige arbejde i Abbas Kiarostamis forvirrende Certified Copy, som hun vandt prisen for bedste skuespillerinde i Cannes, og Olivier Assayas’ Clouds of Sils Maria, hvor hun og Kristen Stewart har et hypnotisk forhold som henholdsvis en æret skuespiller og PA, som hun er afhængig af. Der er hendes to rystende thrillere til Michael Haneke (Hidden and Code Unknown), samt Bruno Dumonts forskruede, mærkelige komedie Slack Bay, hendes første indtog i slapstick. Alt dette og Antigone på scenen for Ivo van Hove.

Med Ralph Fiennes i The English Patient, som Binoche vandt Oscar for bedste kvindelige birolle i 1996.
Med Ralph Fiennes i The English Patient, som Binoche vandt Oscar for bedste kvindelige birolle i 1996. Foto: Tiger Moth Productions/Allstar

Måske er det nonchalancen, hvormed hun bevæger sig mellem de innovative projekter og mainstream-omveje som Ghost in the Shell, Godzilla og den kommende Paradise Highway (hvor hun spiller en bandana-bærende langdistance-trucker ved navn Sally), der har efterladt hende med mindre et vovehals-rygte end for eksempel Isabelle Huppert. Eller simpelthen det faktum, at hun ikke ser ud til at have sat nakken så endegyldigt på spil, som Huppert gjorde med Elle eller Klaverlæreren.

Both Sides of the Blade, som afslører Binoche, når hun er mest intens og ulæselig, kan være filmen til at ændre på det. Hvis en instruktør kunne facilitere en sådan transformation, ville det være Denis, der allerede har castet hende som en kunstner, der søger kærlighed i Let the Sunshine In, og i High Life som en skør læge, der er engageret i reproduktive eksperimenter med dødsdømte dybt inde i rummet. “Douching er for amatører!” erklærer hun i én scene; i et andet døber Robert Pattinson hende “sædens shaman”.

Binoche beundrer sin instruktørs nysgerrige, nysgerrige tilgang. “Det er den måde, Claire leder efter skuddet,” siger hun. “Hun vælger det med sine følelser, i stedet for at tænke ‘bredbillede, nærbillede’. Det er ikke logisk. som jeg kan lide.” Denis sagde i 2017, at Binoche er “sexere end nogen ung pige på den røde løber”. Kan skuespilleren mærke det, når hun bliver instrueret af hende? “Nå, hvis jeg føler hendes kærlighed, så føler jeg mig sexet. Du føler dig mere selvsikker. Du vil gerne presse dig selv fremad.”

Hendes instruktørs ligefremme natur ser ud til at opmuntre hende. De mest udadvendte scener i High Life (2018) involverer “boksen”, en sexet Tardis, hvori der uddeles kødelig nydelse, lidt ligesom Orgasmatronen fra Sleeper. “Det var så galt!” gisper Binoche. “Hvordan kan du overhovedet tænke på det i et manuskript? Men vi gjorde det med humor og kærlighed og omsorg, vil jeg sige, og frihed. Du skal stole på og gå efter det.” En anden scene krævede, at hun medbragte en sædprøve. “Jeg spurgte Claire: ‘Men hvordan skal jeg holde det?’” Hendes stemme lyder skinger og panisk. “Hun sagde: ‘Sådan’.” Hun præsenterer sine hænder roligt med håndfladerne opad. Og jeg tænkte: ‘Ah, selvfølgelig. Det er sådan en fantasi af hende!’” Hun stopper lige for at give sig selv en håndflade, måske stadig opmærksom på sin imaginære last.

Det var ikke halvt så sjovt at skyde med graven, grisede Vincent Lindon i Both Sides of the Blade. ”Med Vincent var det ikke altid let. Som skuespillere er vi ret forskellige. Men jeg vil vædde på, at Claire vidste det.” Hun logrer med en legende finger mod webkameraet. “Jeg tror ikke, hun var naiv!” Hvad var problemet? »Jeg følte, at Vincent var usikker. Og på grund af det forsøgte han at kontrollere situationen. Nogle kvinder ville trække sig tilbage, men jeg følte mig som karakteren, jeg var nødt til at konfrontere ham. Jeg kender ikke Vincent. Men jeg ved, at vi var nødt til at konfrontere hinanden, og det var ikke let for nogen af ​​os.”

Det var i hvert fald ikke første gang, hun satte en titan af fransk film i hans sted. Kort efter Binoche vandt sin pris i Cannes i 2010, blev hun groft nedvurderet i pressen af ​​Gérard Depardieu, der spurgte: “Venligst kan du forklare mig, hvad mysteriet om Juliette Binoche er ment at være?” før hun konkluderede, at “hun intet har – absolut ingenting”.

Undskyldte han? “Hmm,” siger hun bedrøvet. “Omkring tre måneder efter, at han afgav disse erklæringer, stødte jeg ind i ham på gaden, og jeg sagde: ‘Gérard – hvorfor var du så ond mod mig?’ Han sagde: ‘Åh glem det, jeg siger dumme ting. Tag det ikke personligt.’ Jeg sagde til ham: ‘OK, men i sidste ende var jeg nødt til at håndtere det. Og det er virkelig ikke fedt.’ Han sagde: ‘Nå, jeg er bare ked af de instruktører, du arbejder med’.”

Med Kristen Stewart i Clouds of Sils Maria.
Med Kristen Stewart i Clouds of Sils Maria. Foto: Cinema/Allstar

Hendes mund er agape nu. “Jeg spurgte ham: ‘Hvad taler du om?’ Han sagde: ‘Åh, Leos Carax og Michael Haneke. Du arbejder med disse perverse instruktører.’ Så rettede han sig selv: ‘Nå, okay, Michael lavede The White Ribbon, og det var ret godt …’” Hun ser forvirret, vantro og irriteret ud på én gang: det præcise udtryk af en, der forventer en undskyldning, kun for at blive mødt med meningsløs vaffel . Hun rækker en hånd op, som for at sige: Nok! “Jeg sagde: ‘OK, okay – farvel.’ Da jeg så gik, indså jeg: ‘Perverse instruktører? Han arbejdede sammen med Maurice Pialat og Bertrand Blier! Hvad taler han om?”

Hun har ingen illusioner om, hvad der foranledigede udbruddet. “Jeg tror, ​​han følte sig jaloux, fordi jeg lige havde modtaget prisen i Cannes. Han blev såret, fordi jeg havde fået ham til at håndtere for mange ting.” Det var især blå mærker, fordi Depardieu havde været et af hendes første kontaktpunkter i branchen. Som en håbefuld performer havde hun besøgt scenen til hans historiske drama Danton i 1982, tre år før hendes gennembrudsrolle i en alder af 20 i Jean-Luc Godards Hail Mary.

“Jeg var 17 og stadig i skole,” husker hun. “Min fars ven arbejdede på Danton. Gérard kom til mig og sagde: ‘Hvad laver du her?’ Jeg sagde til ham: ‘Jeg observerer bare, jeg vil gerne være skuespiller.’ Han sagde: ‘Arbejd på dine klassikere.’ Så han var så vigtig en figur i mit liv. Og så alle disse år senere… hvordan siger du det?” Hun mimer en venstre krog til sin egen hage. Punch? “Ja! Han slog en knytnæve i mit ansigt. Og det sårede mig.”

Denis bragte de to skuespillere sammen i den herlige slutscene af Lad solskin ind, med Depardieu som en spåkone, der opfordrede Binoche til en større romantisk udforskning. “Vi havde det rigtig hyggeligt,” smiler hun. Så bliver hendes humør alvorligt. “Du må tilgive. Kærlighed er stærkere, og den forvandler alt. Det er bare et faktum. Og at blive forelsket gør mig gladere end at blive ved med vrede eller frustration. Selvom Gérard har haft en kæmpe karriere, er der stadig en lille dreng indeni. Og vi skal alle passe på vores små.” Stol på, at hun ser begge sider af bladet.

Both Sides of the Blade er i biograferne. Læs anmeldelsen her.

[ad_2]


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *